Jordemoder studerende om fødselsforberedelse

Lærke Hansen, jordemoderstuderende på 3. år.

Jeg har været så heldig at have haft muligheden for at deltage på 2 af Bente Klemmensens hold: åndedrætsaftenen og den aften der handler om, hvordan mændene kan støtte kvinderne under fødslen.

Jeg oplevede Bente som en åben og rummelig underviser og formidler. Hun var god til at italesætte de ting, der for nogen gravide kan være svære eller grænseoverskridende at tale om i et åbent forum. Som hvordan den gravides krop ændrer sig under graviditeten, eller hvordan samlivet med sin partner også kan optræde anderledes. Jeg oplevede Bente tage hånd om disse emner på en let og tryg måde, hvor der både var plads til frustrationer og grin.

Til åndedrætsaftenen viste Bente nogen forskellige øvelser til, hvordan en god og dyb vejrtrækning skal føles. Bente arbejder meget med at individualisere den gravides vejrtrækning og visualisering til at kunne håndtere veen.
I mine praktikker har jeg set stor diversitet på fødestuen, når det kommer til, hvordan den fødende arbejder med sin krop og vejrtrækning. Derfor er det også relevant, at den gravide selv lærer at mærke efter, hvad der fungerer for hende. Dette giver Bente nogen håndgribelige og konkrete øvelser til.

At mændene har deres egen tema-dag i fødselsforberedelsen, har jeg ikke oplevet andre steder. Jeg tænker, at hvis man kan give den kommende far nogen brugbare redskaber til at håndtere og hjælpe sin partner under fødslen, så er det guld værd. For nogen fædre kan det være svært at finde sig til rette på en hvid og klinisk fødestue samtidig med at skulle se sin partner fra en noget anden side, end hvad man er vant til.
Bente arbejder meget med berøring, og med hvordan man på sidelinjen kan hjælpe den fødende godt til rette med forskellige stillinger og hjælpemidler. Manden er den der kender sin partner bedst og kan derfor være en fremragende fødselshjælper, hvis han får lov.

Jeg lærte meget!